четвер, 12 листопада 2015 р.

Середня швидкість 4 задачі + підсумки

На допомогу учням 7х класів Хорольської гімназії, та всіх бажаючих, навчитися розв'язувати цікаві задачі з фізики Перша добірка  присвячена задачам на середню швидкість нерівномірного руху.

Задача №1
Перший автомобіль з пункту А в пункт В проїхав першу половину часу з шв. 40км/год ,  а другу – з шв. 60 км/год.  Другий автомобіль першу половину шляху з шв. 40км/год ,  а другу – з шв. 60 км/год.  В який автомобіль потрібно сісти туристу, щоб швидше доїхати в пункт В.
 

Задача №2
Турист проходить відстань між двома містами за три етапи. Половину часу свого руху він йшов пішки з  шв. 6 км/год ,  три четвертих шляху,  який залишився, він проїхав мотоциклом  з шв. 40 км/год, решту шляху він проїхав велосипедом з швидкістю 20 км/год . Знайти середню швидкість на всьому шляху.



Задача №3
Визначити середню шв. поїзда, якщо на проходження окремих ділянок, довжини яких співвідносяться як 1:3:4:2, потрібно було витратити час у співвідношенні 2:4:3:1, а на останній ділянці шв. була 80 км/год . Яка  була швидкість на перших трьох ділянках шляху.


Задача №4
Велосипедист проїхав першу третину шляху по шосейній дорозі із шв. 10 м/с, потім половину шляху по ґрунтовій дорозі із шв. 6 м/с і ту частину шляху, що залишилася із шв. 2 м/с. Чому рівна середня шв. велосипедиста?



Підcумки (середня швидкість)


Тренувальні вправи (середня швидкість)
1. Першу половину шляху автобус проїхав з шв. у 8 разів більшою, ніж другу. Середня швидкість автобуса на всьому шляху дорівнює 16 км/год. Визначити швидкість автобуса на першій і другій половинах шляху.


 2. Теплохід проходить відстань між пунктами А і В туди і назад. Визначити середню швидкість теплохода на всьому шляху, якщо відомо, що швидкість течії ріки 6 км/год, а швидкість теплохода 60 км/год .

3. Автомобіль рухався на протязі 6 годин, з них 1 годину його швидкість була 110 км/год, а решту часу його швидкість була 50 км/год . Знайти середню швидкість за весь час руху. Який шлях він пройшов за весь час руху?

 4. Велосипедист проїхав першу половину шляху з швидкістю 20 км/год, а другу половину з якоюсь іншою швидкістю. Знайти цю швидкість, якщо середня швидкість на всьому шляху .

5. Потяг проходить перші 10 км з шв. 80 км/год, другі 10 км – з шв. 40 км/год, а треті 10 км – з шв. 60 км/год. Яка середня швидкість на всьому шляху?

6. Шлях від місця відпочинку до міста туристи подолали з середньою шв. 32км/год (пішки, автобусом і електричкою). З якою швидкістю пройдено кожен з відрізків шляху, якщо їхні довжини відносяться яка 1:4:45, а відповідні інтервали часу як 4:1:20? 

7. Пішохід частину шляху подолав з шв. 3 км/год, витративши на це дві третини часу свого руху. За наступну третину часу він пройшов залишок шляху із шв. 6км/год. Знайти середню швидкість руху пішохода. 
  
 

11 коментарів:

  1. Дуже вдячні за чудовий вичерпно пояснений матеріал.

    ВідповістиВидалити
  2. Олено!щиро заздрю вашим учням. Дякую за чудове пояснення складної теми

    ВідповістиВидалити
  3. Допоможіть з задачею. 1)Внутрішня енергія 5кг води, що перебувала при 20градусах внаслідок охолодження зменшилась на 1 МДж. Скільки льоду при цьому утворилось? .2)З якої висоти мала б упасти крапля води,. щоб при ударі об землю вона нагрілась на 1градус, якщо знехтувати опором повітря?

    ВідповістиВидалити
  4. 3)Як за допомогою кулі, не зменшуючи позитивного заряду, що знаходиться на ній ,наелектризувати дві, інших, металеві кулі, одну негативно, іншу позитивно

    ВідповістиВидалити
  5. допоможіть розвязати задачу будь ласка Автомобіль рухається зі сталою швидкістю 5м/с у додатному напрямку осі ОХ. Побудуйте графік залежнсті швидкості руху від часу. Який шлях пройде тіло за 20 хв.

    ВідповістиВидалити
  6. Яку відстань подолали туристи за весь часу руху.

    ВідповістиВидалити