вівторок, 8 листопада 2016 р.

Теплові явища. Нагрівання та охолодження тіл, тепловий баланс 6 задач

У 2016-2017 н.р. знову починаємо працювати над задачами з фізики.
Тема: Теплові явища.
Нагрівання та охолодження тіл, тепловий баланс.
Задача 1
Cанки з хлопчиком загальною масою 60 кг на швидкості 5 м/с виїхали на ділянку асфальту і зупинилися. На скільки нагрілися сталеві полози санок за рахунок тертя, якщо 20% їхньої механічної енергії перейшло у внутрішню енергію полозів? Маса кожного полоза становить 1 кг.

Задача 2
Свинцева куля пробиває дошку і зменшує швидкість з 300 до 200 м/с. На скільки підвищиться температура кулі за рахунок тертя в дошці, якщо на нагрівання піде 28% роботи сил тертя?
Задача 3
Чи може краплина води, що падає з деякої висоти, нагрітися до кипіння внаслідок удару об землю?
Задача 4
Дві однакові свинцеві кулі, які рухалися зі швидкістю 20,5 м/с кожна, зіштовхуються і злипаються. На скільки градусів вони при цьому нагріваються?
Задача 5
Горизонтальною ділянкою дороги зі сталою швидкістю 1 м/с тягнуть сталевий брусок. На скільки градусів нагріється брусок протягом 10 хв за рахунок тертя об дорогу? Коефіцієнт тертя між дорогою та бруском 0,6, у довкілля втрачається 50% одержаного від тертя тепла.
Задача 6
У калориметр, в якому міститься вода при температурі 20˚С, занурюють нагріту в окропі кульку. Температура води піднімається на 2˚С. На скільки ще підніметься температура води в калориметрі. Якщо додати ще дві такі самі нагріті в окропі кульки? Перша кулька залишається в калориметрі.

Немає коментарів:

Дописати коментар